jueves, 25 de noviembre de 2010

CARMINA BURANA

       
          La setmana vinent, el diumenge 5 de desembre, tornen els Carmina Burana al Palau de la Música. Pels que no ho sapigueu es tracta d'unes cançons medievals escrites en llatí trobades de forma semiaccidental al monestir de Bura, l'actual Benediktbeuern, a Alemanya. Aquestes cançons tracten temes com l'amor, el destí i la fortuna, l'aprofitament de la vida o l'exaltació de la primavera, o també les tabernes, el vi i les amistats. Van ser composades pels goliards o clerici vagantes, uns curiosos personatges amb vincles religiosos dels quals podeu treure més informació a la wikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Goliard

De ben segur que alguna vegada haureu sentit la canço més coneguda, Oh fortuna. S'ha fet servir per a moltes películes, anuncis i sintonies. A continuació us adjunto la lletra i un video per a fer (o intentar fer) un karaoke.



O fortuna, velut luna, statu variabilis
semper crescis aut decrescis; vita detestabilis
nunc, obdurat et tunc curat ludo mentis aciem
egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.
sors immanis et inanis, rota tu volubilis,
status malus, vana salus semper dissolubilis
obumbrata, et velata michi quoque niteris;
nunc per ludum dorsum nudum fero tui sceleris.
sors salutis et virtutis michi nunc contraria,
est affectus et defectus semper in angaria.
hac in hora sine mora corde pulsum tangite;
quod per sortem sternit fortem, mecum omnes plangite! 







I ara una espectacular versió d'André Rieu, un violinista i director d'orquestra holandés, que ha popularitzat el vals i la música clàssica per tot el mon.


Si us agrada més la música rock, no deixeu d'escoltar la versió del grup Therion, http://www.youtube.com/watch?v=yXW6c3BcZFI

Però una versió que m'encanta és la que podem veure a l'espectacle Ice All Stars, de l'ex-patinadora olímpica Michelle Kwan, en la què barreja la lletra d'Oh, fortuna i de la cançó Fortune plango vulnera amb el patinatge més increíble. Disfruteu-la.


No hay comentarios:

Publicar un comentario